18 februari 2020

Open BAC Noord

Op 17 februari 2020 vond de 4e editie van Open BAC Noord plaats in Tuindorp Oostzaan, in de grote zaal van het Zonnehuis, dat prachtige gebouw in de stijl van de Amsterdamse School. De optredens, die nooit langer dan 15 minuten duren, worden vrolijk afgewisseld met de groovy tunes van de BAC band die, waar nodig, ook voor de begeleiding van de artiesten zorgt. Fonds voor Noord steunde deze editie én was erbij!

Open BAC is al 1541 edities lang hét open podium voor de kleinkunsten in het Betty Asvalt Complex. Een springplank voor jong cabaret- en kleinkunst-talent en het favoriete try out-podium van menig gevestigd cabaretier, vindt nu ook iedere derde maandag van de maand in het prachtige Zonnehuis plaats. Met dit keer als presentator: Maarten Ebbers, die met grapjes, dansjes en een liedje de avond vloeiend liet verlopen. 

De avond werd met verve geopend door Badr Maghrani, winnaar van het Leids Cabaret Festival 2020, die enkele nieuwe grappen testte voordat hij door moest naar zijn volgende gig in Amsterdam. Hij werd opgevolgd door student kleinkunst Ewa Chojecka, die met prachtige stem o.a. het Poolse lied ‘Dwa serduszka‘ opvoerde, dat we nu allemaal wel kennen van de film ‘Cold War.’ ATKA student Sebastiaan de Bie kwam vervolgens ten tonele met een verhaal waarin een sok vol sperma de hoofdrol in speelde, wat laat zien hoe gevarieerd een Open BAC-avond kan zijn. Net voor de pauze bewoog Lucretia van der Vloot, begeleid op gitaar door Thijs Borsten, de gemoederen met enkele toffe liedjes uit hun show “Kind van twee werelden.” Een aanrader!

Tijdens de pauze was er een prijsvraag en kon men een drankje halen bij de pop-up bar.  Cabaretier Jacob Adriani, aan de beurt na de pauze, herinnerde zich nog zijn eerste Open BAC optreden in het Betty Asvalt Complex. “Dat was vier jaar geleden en ik had geen idee wat ik deed.” Nu is hij ervaren maar slecht voorbereid, vertelde hij, terwijl hij haastig door zijn aantekeningen bladerde. 

De band zette weer in voor het tweede deel van de avond. Nadat de winnaar van de prijsvraag haar fles rosé had ontvangen, kwam Adriani het podium op en zorgde er op professionele wijze voor dat niemand zijn naam zou vergeten.  De twee broers Jelle en Sieb uit Biddinghuizen, beter bekend als Zoetwater, volgden hem muzikaal op met hun melancholisch tweestemmige liedjes. De avond werd afgesloten met een toegift van de BAC-band: een eigen variatie op de Sexy Beesten van de Jeugd. Het publiek, al waren we niet met heel veel deze keer, gaf na ieder optreden een daverend applaus. Simone Lensink, van de organisatie Open BAC, herkende enkele vaste bezoekers van Open BAC , maar er waren ook nieuwe gezichten in het publiek. “We hebben op facebook een campagne gehouden om zoveel mogelijk mensen in Noord over deze avond te vertellen” legt ze uit. De eerste edities op een nieuwe plek zijn natuurlijk wel spannend, maar langzaam weten steeds meer noordelingen de Open BAC in het Zonnehuis te vinden. 

Voor alle noordelingen onder ons met artistieke ambities, of als je zin hebt in een bijzondere avond in het Zonnehuis: iedere derde maandag van de maand is er Open BAC Noord. De eerstvolgende editie is dus 23 maart 2020. Wees erbij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *