14 mei 2020

4 Mei herdenking: Namen en Nummers

Het mooie en indrukwekkende project van Namen en Nummers is op 4 mei 2020 compleet. Een prachtig eerbetoon aan de voormalige Joodse bewoners van de Oosterparkbuurt. De herdenking was dit jaar nog stiller dan normaal, vanwege de coronamaatregelen.

Initiatiefnemer Ida van der Lei begon Namen en Nummers in 2012 met een herdenking op het Kastanjeplein in Amsterdam-Oost. Amsterdammers beschilderden in de daaropvolgende 8 jaar op 4 mei naambordjes van joodse slachtoffers uit de buurt. Op die manier konden zij worden herdacht en kregen zij ook weer in plek in de buurt. In totaal werden er 2800 naambordjes gemaakt van Joodse inwoners van Amsterdam-Oost.

Vanwege corona kon deze rituele herdenking dit jaar niet plaatsvinden op het Kastanjeplein. De organisatie maakte het echter mogelijk voor buurtbewoners om de resterende 200 bordjes thuis te maken. Het uiteindelijke resultaat, uit 2800 bordjes bestaande Stratenmonument werd neergelegd op het quarantaine-eiland Pampus. 

Op 4 mei plaatste Job Cohen, voorzitter van het Amsterdams 4 en 5 mei Comité, het laatste naambordje. Margareth Iping zong het Kaddisj, een joods gebed voor de doden. Foto’s, film en drone-opnames werden gepubliceerd en zo werden de slachtoffers die dag toch uit het donker naar het licht gebracht.

Voor meer informatie over het Stratenmomument, ga naar namenennummers.eu.

Met steun van Fonds voor Oost.