Schepnetten

Buurtbewoners van de Oude Houthaven in Amsterdam West wilden graag aan de slag om het zwerfafval dat de haven binnen komt drijven, op te ruimen. Ze dienden in Januari 2020 een aanvraag in bij Fonds voor West om schepnetten te bekostigen.

Doordat de haven op een bestuurlijke grens ligt, wordt al dat zwerfafval niet door een instantie weggehaald. “Daarom wilden we zelf wat gaan doen,” vertelt initiatiefnemer Marije Schilp. Zij las over Fonds voor West in de Straatkrant en diende januari 2020 een aanvraag in om enkele grote schepnetten te bekostigen. Het bedrag werd toegekend en alle buurtkinderen konden aan de slag: 

“Er wonen hier best veel kinderen. Die zijn allemaal al met het milieu bezig dus daar past dit mooi bij. Bovendien is zo’n schepnet een heerlijke buitenspeel-activiteit.  De buurman heeft een klein bootje, en er is natuurlijk niks leukers dan met een bootje en een schepnetje het water op!”

Al die bedrijvigheid is ook niet zonder resultaat. “Met de juiste wind heb je in een half uurtje drie vuilniszakken vol plastic opgevist.” En je gaat, nu je er iets aan kunt doen, ook meer letten: “Als ik nu over de kade loop en een stuk plastic zie drijven haal ik toch even het schepnet op,” lacht Marije. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *