28 oktober 2020

Stichting Mensen Maken Amsterdam: Een buurtfonds voor elke Amsterdammer in 2025

PERSBERICHT – In 2014 werd in Amsterdam het eerste buurtfonds opgericht: Fonds voor Oost. Sindsdien kwamen er 5 buurtfondsen bij, werden er meer dan 450 buurtprojecten van Amsterdammers ondersteund met een gift en doen inmiddels meer dan 70 Amsterdammers mee in de beoordeling van deze projecten. In de komende vijf jaar werken de buurtfondsen samen met het team van Amsterdam 750 jaar om het verjaardagsfeest van Amsterdam ook bij de Amsterdammers en in de buurten te laten landen.

Het doel van stichting Mensen Maken Amsterdam is het belonen en ondersteunen van initiatief door Amsterdammers om hun buurt een beetje mooier te maken. Dat doen we door het helpen oprichten en praktisch ondersteunen van buurtfondsen in Amsterdam. Bij de buurtfondsen zijn Amsterdammers de baas. Een comité van 10 tot 15 buurtbewoners beoordeeld de aanvragen iedere maand. De belangrijkste criteria daarbij zijn: Is het goed voor de buurt en is het mét de buurt? In het buurtcomité komen Amsterdammers van allerlei leeftijden en achtergronden samen en gaan met elkaar in gesprek over de aanvragen en over wat hun stukje Amsterdam nu nodig heeft.

Onze aanvragers zijn zeer divers. Van een Turkse moeder die naailes geeft aan vrouwen uit de buurt tot een buurtfanfare en een stadstuin waar buurtbewoners samen planten en oogsten. Deze projecten lijken klein maar zijn groots in wat ze bewegen in buurten en in levens van Amsterdammers. Het belonen van initiatief, het leggen van nieuwe verbindingen en het mooier maken van de stad staan centraal.

In 2025 moeten er zeven buurtfondsen staan (Fonds voor Centrum wordt in 2021 opgericht) waar iedere Amsterdammer iets kan vragen en ook iedere Amsterdammer iets kan geven aan de buurt. De komende vijf jaar wordt hard gewerkt om de bekendheid en het vertrouwen te verdienen onder Amsterdammers die daarvoor nodig zijn. Als iedere Amsterdammer 1 euro kan missen voor zijn buurt dan zijn de buurtfondsen duurzaam gefinancierd en is iedere Amsterdammer daarmee aandeelhouder van de buurt. Een geweldig cadeau, niet alleen aan de stad, maar vooral aan onszelf als Amsterdammers!

Quote directeur Eefke van Nuenen: “De buurtfondsen laten zien dat al die eigenwijze en verschillende Amsterdammers samen heel goed weten wat er nodig is in hun buurt. Met elkaar en Amsterdam 750 jaar gaan we aan de slag om onze stad te vieren en nog een beetje mooier, groener en leuker te maken!

Noot voor de Pers:
Voor meer informatie over onze stichting, de buurtfondsen en voorbeeldprojecten kunt u kijken op onze website: www.mensenmakenamsterdam.nl

Ook kunt u contact opnemen met Eefke van Nuenen, directeur stichting MMA: 06 3612 5071 of Eva Nieuwenhuis, hoofd development stichting MMA: 06 344 51 481.