15 juni 2020

Veel versnelde aanvragen bij de buurtfondsen in coronatijd

Door corona veranderde in de afgelopen maanden het leven van heel veel Amsterdammers. Met de intelligente lockdown probeerden we samen de verspreiding van corona tegen te gaan. Gelukkig ontstonden er al heel snel bijzondere plannen van buurtbewoners om elkaar te helpen, om er voor elkaar te zijn en om op een creatieve manier deze moeilijke tijd door te komen. 

Om deze acute lokale initiatieven te steunen, startten de buurtfondsen van Amsterdam op 13 april met een doorlopende versnelde procedure. Tot €500 kon je op ieder moment gemakkelijk een aanvraag doen. Binnen een week werd er over je aanvraag besloten en werd, bij een toekenning, het bedrag ook overgemaakt. Op die manier konden er veel kleine projecten die direct op de situatie inspeelden, zo snel mogelijk beginnen. 

In Zuidoost vulden vrijwilligers een “Happy Thuis Tas” met leuke dingen voor kinderen die thuis moesten zitten en wel wat vrolijke afleiding konden gebruiken. Er werd er een balkonbingo georganiseerd, theater werd bij de mensen thuis gestreamd. In bijna alle stadsdelen werd er een initiatief gesteund dat kookte voor buurtbewoners die wel een warme maaltijd konden gebruiken. Zo kookte Stichting Samen Kracht in West voor dak- en thuislozen. In totaal werden er 26 projecten met deze doorlopende versnelde procedure ondersteund. Voor meer bijzondere voorbeelden, kijk hier

Het is geweldig om te zien hoeveel goede ideeën er zijn om deze tijd samen door te komen. We zijn dan ook blij dat de buurtfondsen zo snel konden inspelen op de veranderde situatie, zodat deze ideeën op onze steun konden rekenen. Dat was niet mogelijk geweest zonder de extra betrokken inzet van de vrijwillige buurtbewoners die plaatsnemen in het buurtcomité van ieder buurtfonds.

De versnelde procedure is per 1 juni gesloten. Heb je een goed idee voor je buurt? Doe dan een ‘gewone’ aanvraag bij een buurtfonds. Maandelijks komt het buurtcomité (virtueel) samen om deze binnengekomen aanvragen te bespreken. Ga voor meer informatie en de criteria naar de website van jouw buurtfonds. 

Fonds voor Oost

Fonds voor Noord

Fonds voor Nieuw-West

Fonds voor Zuidoost

Fonds voor West

Fonds voor Zuid